SØLJER OPPHAV HEDMARK OMEGN

MARIASØLJER er mye brukt i hele Hedmark, Solør og Odal. Det er valgfrihet da det gjelder sølv til den broderte Solør-Odal bunaden, og du står derfor helt fritt til å velge hvilken eller hvilke søljer du ønsker å bruke. Velg det sølvet du liker best, og velg gjerne sølv med røtter fra din slekts distrikt.

 

Denne bunaden var klar for salg første gang i 1940. De som laget den, lanserte aldri noe sølv til denne, slik at orginalt - helt frem til nyere tid ble det brukt det man hadde av arvesølv, og ellers alt som fantes i handelen i etterkrigstiden. Vi selger alt av bunadsølv som har røtter og opphav fra Hedmark, Solør og Odal, og kan hjelpe deg også med annet sølv fra andre distrikter, som skulle kunne passe til din slekts arvesølv - det være seg fra hele landet.

Her viser vi søljer som er rekonstruert utifra gamle funn fra vårt distrikt og blitt produsert siden 1940. Disse er godkjent og brukt til Solør-Odal brodert kvinnebunad helt siden den ble laget for første gang i 1940. 

- Vi viser også 2 søljer som har kommet som tilskudd i 1960 og er veldig mye brukt til Solør-Odal.

 

i senere tid ca. 1980 kom det også et nytt tilskudd, da Frank Dalsland begynte å selge egne designete søljer tiltenkt denne bunaden, i sin egen forretning på Skarnes. Edel Lilleseth selger disse pr i dag.