Bunadsølv Solør-Odal, den broderte

Denne bunaden var klar for salg første gang i 1940. De som laget den, lanserte aldri noe sølv til denne, slik at orginalt - helt frem til nyere tid ble det brukt det man hadde av arvesølv, og ellers alt som fantes i handelen i etterkrigstiden.Det var Leif Johannesen og hans kone fra Voss, som samlet inn alt distriktssølv og rekonstruerte dette, til glede for folket i den senere tid. Vi selger alt av bunadsølv som har røtter og opphav fra bl.a. Hedmark, Solør og Odal, og kan hjelpe deg også med annet sølv fra andre distrikter, som skulle kunne passe til din slekts arvesølv - det være seg fra hele landet.

Vi kan betrygge deg med at det også i dag er frihet med tanke på valg av sølv til denne bunaden, og synes det er veldig hyggelig at det fortsatt er ønsker om å benytte gammelt tradisjonssølv fra distriktet.

 

Velkommen til Skarnes Ur & Gull!

 

NB!  Det er i nyere tid en lokal sølvsmed i Østfold (Frank Dalsland) som har designet og masseprodusert et flott, nytt sett med sølv for salg i egen forretning, bestående av 2 søljer, mansjettknapper og ørepynt, ring og sølvbelte - spesielt med tanke på bruk til denne bunaden, som ikke hadde noe spesielt tilknyttet sølv.  Sølvet er støpt som imitasjon av filigransarbeid. For de som ønsker dette nye designet, så selges dette idag av forretningen som han eide på Skarnes, som i dag eies og drives av Edel Karin Lilleseth. ( Skarnes Gullsmedforretning og Sølvsmie ).

 

Vi har desverre ikke kapasitet til å legge alt på nett til enhver tid, så send gjerne en forspørsel til birgit@skarnesur.com  om du lurer på noe, eller vi kan også ta imot bestillinger manuelt. 

SYLVSMIDJA I VOSS ble grunnlagt i 1940, da Leif Johannesen etablerte egen produksjonsbedrift i Voss, etter lang tids arbeid i Bergen. SYLVSMIDJA, den gang bestående av Johannesen og hans kone,  har lagt ned mye arbeid med å samle inn materiell ute i distrikta, som var grunnlaget for alt bunadsølv som da ble gjenskapt og har vært i handel ute i distrikta under krigstida og i etterkrigstida, og som fortsatt er i handel. 

Hos Skarnes Ur & Gull får du ingen kopier, eller moderniserte utgaver, men kun nye orginaler fra den eldste, og orginale sylvsmidja i Voss.

I visse tilfeller benytter vi andre produsenter, da det er disse som evt leverer sølv til enkelte bunader.