Bunadsølv Solør-Odal Brokadeliv


Solør-Odal Bunaden er en vakker, stilfull drakt som er komponert i nyere tid, utifra et gammelt liv som ble funnet i Heradsbygd (Elverum). Det er utarbeidet kun en sølje med 6 tråkantløv til denne bunaden, utifra et funn av en gammel sølje i Solør. Det var ment at det skulle bli 3 søljer, men kun en av disse er produsert. Det benyttes derfor tradisjonelt sølv fra området, Hedmark og Oppland, Solør og Odal. Man dro gjerne til hovedstaden for å kjøpe sølv fra gammelt av, og man kan finne frem til godkjente søljer som er passende, fra distriktet, men også fra andre distrikter. Alt sølv skal være oksidert.

-Veska er kommet etter år 2000 og lages av Johs Kristiansen. Modellen stammer fra en gammel selskapsveske fra Odal, med 1700-talls messinglås. Man kan selvsagt lage og tilpasse en veske/lomme selv, og da benytte låsen fra Hedmark, eller evt finnes en lås fra Vesfold, som ligner veldig på den "nye" kopierte Odals-låsen. 

Bunaden ble regnet for klar til salg i 1958. Da det gjelder maljer, trekkekjede, mansjettknapper og søljer forøvrig måtte man bruke det som var i handelen på denne tiden. Husfliden har laget sitt eget sølv til denne bunaden, men Her har man også stor valgfrihet, vi synes også det er naturlig å bruke tilbehør som brukes ellers i området, som f.eks her på bildet, fremstilt med eldste sølv fra Hedmark, Solør-Odal. Og selvsagt er det fullt lovlig og greit å bruke arvesølv!

Vi hjelper deg gjerne å finne frem til hva du måtte ønske!

Vi moderniserer oppsettet i vår nettbutikk, og må derfor be om tilgivelse om ikke alle varer er på plass enda.  Send gjerne en forspørsel til birgit@skarnesur.com om du lurer på noe, eller vi kan også ta imot bestillinger manuelt. 

SYLVSMIDJA I VOSS ble grunnlagt i 1940, da Leif Johannesen etablerte egen produksjonsbedrift i Voss, etter lang tids arbeid i Bergen. SYLVSMIDJA, den gang bestående av Johannesen og hans kone,  har lagt ned mye arbeid med å samle inn materiell ute i distrikta, som var grunnlaget for alt bunadsølv som har vært i handel ute i distrikta under krigstida og i etterkrigstida, og som fortsatt er i handel. 

Hos oss får du ingen kopier, men kun nye orginaler fra den eldste, og orginale sylvsmidja i Voss, eller fra Johs Kristiansen.  I 2017 fikk vi også Hasla til å lage en sølje for oss, som før ble solgt endel i distriktet, men ikke har vært produsert på veldig mange år. Det er en sølje med 6 tråkantlauv og litt mer heng, for de som ønsker dette.