PUSS OG STELL AV BUNADSØLV

Her får du de beste rådene for vedlikehold, puss og stell av bunadsølv - og disse rådene gjelder også for gull og sølv forøvrig.

 

Om du ønsker å stelle bunadsølvet ditt selv, må du huske at det er veldig viktig å løse opp støv, fett- og fingermerker på en skånsom måte. Om du pusser sølvet med en klut, vil du bare flytte partiklene og gni de inn i flaten, slik at det blir pussestriper og matthet som du ikke kan polere vekk selv.

For knapper som er påmontert din bunad, kan du kjøpe et laminert pussebrett som du fører oppimellom knappen og stoffet, slik at du kan pusse knappen med en myk sølvklut uten å komme borti bunadstoffet. Surr gjerne litt plastfolie rundt knappene da bunaden ikke er i bruk.

1. Lag en blanding av vann, noen dråper Zalo og 1 teskje salmiakk til hver liter vann.Vannet skal være lunkent.

2. Tøm vannet i en plastbeholder, og legg sølvet oppi på en slik måte at eventuelle løv eller andre deler ikke lager riper i hverandre. Ikke bruk     oppvaskkummen, da denne som regel er av metall/stål som kan lage riper, og som regel har fått noe skrammer og ujevnheter av noen års bruk.

3. Det holder vanligvis å la det ligge i 3 minutter. Er det veldig mye anløpning kan det ligge litt lengre, men vær ytterst forsiktig med forgylte løv, eller forgylt sølv i det hele tatt! Ta på deg en Latex-handske og hold sølvet opp-ned i vannet mens du lager litt friksjon i vannet, slik at det som er løsnet, løsner enda mer og blir igjen i vannet, før du tar sølvet opp. For noen søljer forstår du da at beholderen må være litt høy.

4. Om det sitter noe igjen i kriker og kroker, kan man veldig forsiktig bruke en myk børste på de områdene, og så skylle om igjen i vannet. Vær da endelig FORSIKTIG med blanke flater.

5. Skyll så i rent vann. (Også lunkent, heller litt mot varmt enn mot kaldt)

6. Press veldig forsiktig over (og under) sølvet med en myk sølvklut som ikke støver, og blås helt tørt med en hårføner.

7. Sølvet oppbevares tørt og lufttett, gjerne i syrefrie poser, eller i en Tupperwareboks! Vi kan på det varmeste anbefale Telerosa`s luft-tette porselensskrin, som du kan kjøpe hos oss under *Bunadskrin*.

NB! Hold gummistrikker langt unna sølvet ditt, da disse avgir svovelgass, og vil føre til oksidering.

 

Av og til må bunadsølvet ettersees, og evt ha en service hos oss. Etter hvert som det brukes, vil øskener (ringer) åpne seg litt og litt, kanskje bli slitt og må byttes eller forsterkes. Det kan også være på sin plass av og till å gi bunadsølvet ditt glansen tilbake. All service foretas på vårt verksted.

Vi renser i ultralyd, som gir den beste friksjon i spesialbad, ser over alle øskener(ringer) og andre komponenter, og evt skifter ut og forsterker der der trengs. Vi tar av deler av sølvet som ikke tåler vanlig behandling videre, og behandler disse for seg. Vi maskinpolerer (tromler) så i masse bestående av små små stålkuler med spesialblanding som er til bunadsølv, eller egen masse med blanding som er til andre typer sølv og gull ettersom hva som trengs. SMYKKENE DINE VIL SE UT SOM NYE etter denne behandlingen!

Så den dagen du trenger ny glans til dine smykker; - HJERTLIG VELKOMMEN TIL SKARNES UR OG GULL!